Inhoud bewerken
Klik op de knop inhoud bewerken om de inhoud te bewerken/toe te voegen.

Een dag naar de steengroeve van Oppède in de Luberon

Op weg naar de steengroeve van Oppède, gelegen in de Luberon, kon ik al genieten van de prachtige omgeving van de Provence. Dit gebied staat bekend om zijn kalksteen, die onder andere is gebruikt voor de bouw van de paleizen en kerken in Avignon en de vele fonteinen in de streek.

Deze kalksteen is een zachte steen die goed te bewerken is en daarom geschikt voor beginners om de technieken van het beeldhouwen te leren. Maar het bezoek aan de steengroeve was niet alleen een praktische aangelegenheid. Het was ook een prachtige en indrukwekkende ervaring.

Eenmaal aangekomen bij de steengroeve werd ik overweldigd door de omvang van de groeve en de schoonheid van de kalksteen die hier wordt gewonnen. Ik mocht zelf stenen uitkiezen en het was fascinerend om te zien hoe de kalksteen uit de berg wordt gehakt en vervolgens wordt verplaatst met behulp van machines.

Terwijl ik rondliep in de groeve, voelde ik me klein en nietig tussen de enorme kalkstenen blokken om me heen. Maar tegelijkertijd voelde ik me ook geïnspireerd en geëerd om deel uit te maken van dit ambachtelijke proces dat al eeuwenlang plaatsvindt in de Provence.

Na het kiezen van mijn stenen en het betalen van de prijs, vertrok ik met een auto vol kalksteen naar Menerbes voor een heerlijke lunch met een geweldig uitzicht over de Provence. Ik bezocht ook het nabijgelegen Rousillon, bekend om zijn okermijnen. Op de terugweg maakte ik nog een tussenstop in Avignon om te slenteren door deze prachtige stad en te genieten van het plein bij het paleis van de Pausen.

Een dag naar de steengroeve van Oppède was niet alleen een praktische aangelegenheid om kalksteen te kopen voor mijn beeldhouwcursus, maar ook een prachtige ervaring die me inspiratie gaf en me liet kennismaken met het ambachtelijke proces van het winnen van kalksteen in de Provence.